Fystester

Testdag!

Lite nervöst innan, men hur kul och vidrigt som helst, så klart. Den där hat-ångest-kärleken till tester och att ta ut sig. Bara grejen av att hänga på GIH gör ju en löjligt lycklig. Fatta va mäktiga grejer som händer här, och massa folk som intresserar sig för sånt som jag råkar älska – träning, hälsa, kost och sånt! Riktigt glad att få komma just hit till en väldigt professionell kille, som är oerhört duktig på sin sak och MTB. Det är sällan jag blir SÅ impad av folk i ”träningsbranschen”.

Testerna som gjordes var nedanstående, infon är kopierad från GIH:s hemsida över tester de utför:

VO2max (aerob effekt)

Detta test mäter din kondition, eller som det mer vetenskapligt heter, din maximala syreupptagningsförmåga/aeroba effekt. Detta kan man få fram genom att mäta hur mycket syre din kropp kan ta upp under hårt arbete. De som har en hög syreupptagningsförmåga kan träna/tävla på en högre nivå/fart än de som har lägre syreupptagningsförmåga. Testet tar ca 8-12 min och görs normalt på löpband eller cykel. Under dessa minuter ökar belastningen successivt från lätt jogging till mycket hård löpning. Testet ger dig ett testvärde som är ett kvitto på hur vältränad du är jämfört med genomsnittet i Sverige. Eliten i konditionsidrotter, så som t.ex. längdskidor, har VO2max-värden > 70 ml/kg/min. En motionär ligger vanligen mellan 40-50 ml/kg/min.

Laktattröskel (aerob kapacitet)

Detta test mäter din laktattröskel (även kallad mjölksyratröskel) som är ett mått på din aeroba kapacitet, dvs. hur hårt du kan arbeta under en längre tid (> 30 min) utan att din kropp producerar mer mjölksyra än vad den kan ta hand om. Testet går till så att man springer eller cyklar på en passande belastning (en bit under ens max) i 4-5 minuter varefter pulsen noteras samt ett blodprov tas. Därefter höjs belastningen och 4-5 minuter senare tar man ytterligare ett blodprov och läser av pulsen. Detta upprepas ca 5 gånger. Efteråt analyserar man koncentrationen av laktat (mjölksyra) i blodet och kan utifrån det räkna fram vilken puls och fart man kan hålla innan man får för mycket laktat i kroppen och ”går in i väggen”. En elitlöpares laktattröskel ligger på ca 85–90% av den maximala hjärtfrekvensen och en motionär på ca 70–80%

Jag är väldigt nöjd med laktattestet, det verkar blivit en fin kurva :) Och absolut VO2max oxå. Men där ser man ju a l l t i d förbättringspotential vad man än hamnar på för siffra. Så jag är pepp och motiverad – så klart :)
Det roliga är nu att se på resultaten, diagrammen, fördjupa sig, koppla ihop träningens olika moment utifrån siffrorna. 
Så – vill ni göra dessa tester, tveka inte utan gör det!
Osäker vad kostnaden är på ställen runtomkring Jkpg här, men har några kontakter i Jkpg där ni skulle kunna utföra test om intresse finns.
Löjligt kul och lite nördigt, men.. sån e jag :) 

Det här inlägget postades i Motivate. Bokmärk permalänken.