Muskelmyter & nyårslöfte…

muskler_135475186

Det finns några muskelmyter att reda ut efter mycket frågor från kunder :)

M U S K E L M Y T 1
Lyfta tungt blir du jättestor av
Rädslan att lägga på sig massor av muskler för att man lyfter tyngre vikter är ogrundad. Det händer bara inte sådär. Kvinnor har 15–20 gånger lägre testosteronhalt i kroppen än män, vilket gör att vi helt enkelt inte är skapta för att bli biffiga ;) Det bästa, och för att minska oron mer är att kombinera  tung styrketräning med konditionsträning, vilket är optimalt för att tappa i ”omfång”, alltså minska sina kroppsmått. Du kommer att se nättare ut, även om du har mer muskler, om du inte har så mycket fett som ligger utanpå.

M U S K E L M Y T 2
Slutar du träna omvandlas musklerna fett
NOPE.
Fett och muskler är helt enkelt två olika vävnader och den ena kan inte bli den andra. Så även om du har ett träningsuppehåll kommer dina hårt förvärvade muskler inte omvandlas fett. När muskelceller vilar (inte används) krymper de ihop och volymen ”försvinner” . Men! –> Om du tränar mindre och tappar muskelmassa kommer du att göra av med mindre energi, och om du då fortsätter att äta som tidigare kommer överskottet att lagras som fett. Hmm, hoppas ni hänger med på skillnaden?!

M U S K E L M Y T 3
Konditionsträning bränner mest fett
Ok, konsentration här :)
Styrketräning ökar mängden kalorier du bränner varje dag, även de dagar du inte tränar. Hur? Jo din muskelmassa är nämligen aktiv även i vila och gör av med en del energi (musklerna tar många timmar på sig att bygga upp sig och bilda volym efter att blivit nedbruten under träning) – så ju mer muskelmassa du har, desto mer energi går åt bara till att leva.
Å a n d r a  s i d a n  gör du av med mer energi om du springer så fort du kan i 30 minuter än om du styrketränar lika länge. Styrketräning kombinerat med konditionsträning är alltså den b ä s t a v ä g e n  till din b ä s t a  form :) KOMBINERA & VARIERA är mitt bästa tips!

M U S K E L M Y T 4
Den tunga träningen gör dig viktmässigt tung
HMM här snackar vi mer om ett m i s s  f ö r s t å n d än en osanning.
Slank och lätt är inte samma sak. Med det menas att det inte är säkert att vågen går neråt om du styrketränar, men att du ändå s e r   s l a n k a r e  ut.
Som jag skrev ovan –> När du tränar styrketräning, (gärna tillsammans med konditionsträning) får du en tajtare och mer slimmad kropp – men inte nödvändigtvis lättare i rena kg. Du kan minska ett par klädstorlekar samtidigt som du väger lika mycket, eller till och med mer, än tidigare.
Sluta helt enkelt att använda vågen och mät dina framsteg med ett par jeans eller ett måttband ;)
… och till nyårslöftet… jag skulle ju blogga mer.. gått sådär – helt slutkörd i huvudet o kroppen av allt jobb + förra veckans feberyra… men jag lovar, det kommer :)

Det här inlägget postades i Styrketräning. Bokmärk permalänken.